duminică, 26 februarie 2017

H.A.A.R.P.


Experiment H.A.A.R.P.

Pe data de 20 februarie la ora 03:30 UTC a avut loc un experiment interesant organizat de către High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP), la care au fost invitați să participe cât mai mulți radioamatori. Experimentul a fost inițiat de către profesorul Chris Fallen, KL3WX în cadrul unei campanii de popularizare, de când instalația controversată din Gakona a fost preluată cu 18 luni în urmă de către institutul de geofizică al universității din  Fairbanks Alaska - UAF.


Procedura a constat în emiterea unui semnal pe două frecvențe simultane, în cazul de față 2,8 și 3,3 mhz având ca rezultat efectul Luxemburg–Gorky prin amestecul în ionosferă a celor două purtători. 
Am reuşit recepţionarea semnalului la un nivel de 579 doar pe 2.8 mhz, în 3.3 erau două stații pirat italiene ce conversau cu putere destul de mare perturbând frecvența și în plus de asta nu am avut posibilitatea recepționării simultane a ambelor frecvențe.

.....................................................................................
....................................................................................


Transmisia purtătorii CW a fost urmată de o emisie broadcast în AM modulată cu muzică pentru evidențierea efectului. Rapoarte de recepție au venit de la radioamatori de pe toate continentele, iar în videoclipul de mai jos realizat de către Stephen Oleson, VE6SLP se poate urmări întregul experiment.


O altă transmisie oarecum similară în care au fost implicați și radioamatorii a avut loc în ianuarie 2008 dar cu scopul principal de a se evidenția reflexiile lunare, Moon Bounce - E.M.E. S-au folosit frecvențele de 6,7 mhz și 7,4 mhz. Un film despre acest eveniment a fost realizat de către K7AGE și urcat pe canalul său youtube.
Instalațiile de acest tip sunt în amplasate în mai multe părți pe glob și scopul lor e destul de controversat, mai ales de când în urmă cu vreo 2 ani, generali aparținând armatelor americane, ruse și chineze au recunoscut oficial că scopul lor inițial de a facilita comunicațiile cu submarinele a fost deturnat după ce a fost demonstrată capabilitatea acestora ca arme meteo și seismice. Ideea e veche încă din 1927 de când magicianul Tesla a realizat primul seism artificial și primele fulgere de mare altitudine în Long Island. E clar că după război armatele au fost extrem de interesate de subiect, urme mai mult sau mai puțin voalate pot fi găsite în publicațiile de atunci. În link-urile de mai jos aveți un extract din revista Știință și Tehnică din 1959 despre ploaia artificială și unul deosebit de documentat din revista QST noiembrie 1974 despre radio aurora artificială, iar în ultimul link filmul controversat și mult timp banat Weather warfare apărut inițial pe canalul History. Tecerea instalației din Alaska în sectorul civil a fost considerată o victorie a grupurilor de presiune din cercetare și a societății civile, dar hai să fim serioși, eu cred că asta semnifică că băieții au deja în altă parte ceva mult mai evoluat și performant.

.....................................................................................


~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~