miercuri, 20 aprilie 2016

Galaxii în Leo


Tripleta din Leo

Cerul de primavara aduce pentru amatorii de observaţii, odată cu încălzirea vremii posibilitatea deplasării în zone întunecate și băi de stele pe parcursul unei nopți întregi. Anotimpul este ideal mai ales pentru observarea obiectelor de cer profund. Dacă ieșiți afară seara târziu în această perioadă și priviți cerul spre sud pe ecliptică puteți observa constelația Leul așezat cu burta pe planeta Jupiter ca pe o pradă.

Este o constelație zodiacală și are pe teritoriul ei numeroase stele duble și variabile și cinci faimoase obiecte Messier între care și cunoscuta tripletă  Messier 65, Messier 66 și NGC 3628.
Grupul de galaxii este spectaculos și ușor de observat dacă se îndeplinesccondițiile necesare: un cer întunecat fără poluare luminoasă, s-au cât mai redusă posibil. lipsa lunii s-au cu aceasta în faza sau apropierea fazei de lumă nouă, un instrument adecvat, un telescop de 150 mm e suficient, oculare de diferite mărimi eventual măcar unul de câmp larg și alte accesorii, Barlow, filtre pentru Deep Sky. echipament foto etc.


M65 este o galaxie mare, foarte extinsă, cu o magnitudine aparentă de 10,25 mai strălucitoare în centru spre nucleu. 
M66 are o magnitudine aparentă de 9,7 este deasemeni o galaxie mare mai luminoasă spre nucleu.
NGC3628 cu magnitudinea de 9,4 mai este cunoscută ca galaxia hamburger sau galaxia lui Sarah.



" Eyes on the Sky " prezintă un scurt film despre observarea celebrei triplete.

ის ვაჟი


ნინო ბაშარული - ის ვაჟი

                                შორს გასწით მერნებო
                                რაზა ახსენით დარაბებს
                                იპოვეთ ის ვაჟი
                                სიზმრად თავს რომ არ მანებებს

                                მოდის და წყალს მასმევს
                                ცისკრიდან გადმოდინარის
                                ისე რთავს დალალებს
                                ნეტა ის ვაჟი ვინ არის

                                იქნებ და სადმე მოვნახო
                                თუ მთებში დაიდო სავანე
                                იქნებ და სადმე მოვნახო
                                თუ მთებში დაიდო სავანე


                                 ჰარალე, ჰარულა-ლე

                                 გადი გამოდი გაბედე გუთანო
                                 მე შენი ცქერით ნაღველი მშორდება
                                 ბანი ღირღიტავ გულღიად უთხარო
                                 იქნებ ასრულდეს ხვალ ჩემი ოცნება

                                 დარი დაჰკარი დაჰკარი დარია
                                 ჩემი ოცნება მას მოუპარია
                                 დარი დაჰკარი დაჰკარი დარია
                                 გასწით მერნებო იპოვეთ კვალია



                              ყოველღამ მთვარიან
                              შარას გავყურებ მოქარგულს
                              სად ცხოვრობს ის ვაჟი
                              სიზმრად რომ მჩუქნის სულს და გულს

                              მოდის და ფეხთ მიყრის
                              ქვეყნად არნახულ ყვავილებს
                              მოდის და კვლავ მიდის
                              და მთვარეც მთებში აცილებს

,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.,.

ტექსტის და მუსიკის ავტორი: ნინო ბაშარული



vineri, 15 aprilie 2016

ARISS SSTV


ARISS - SSTV

Datorită programului ARISS a devenit deja o obișnuință ca în fiecare an cu ocazia comemorării unor evenimente ce țin de istoria spațială, de la bordul ISS să aibă loc diferite evenimente legate de comunitatea radioamatorilor iar unul din cele mai frumoase este transmisia de imagini în modul SSTV.


Și în acest an cu ocazia comemorării pe 12 aprilie a 55 de ani de la prima ieșire a unui om în spațiu, a lui Yuri Gagarin pe 12 aprilie 1961, au avut loc. pe parcursul unei săptămâni întregi alături de alte evenimente transmisii de imagini SSTV. Pentru emisie s-a folosit modul PD180, un mod mai puțin afectat de efectul Doppler ce permite transmisia de imagini la o calitate acceptabilă la nivel de amator.


Pentru a recepționa ISS aveți nevoie de un simplu receptor pe frecvența de 145.800 Mhz, o antenă simplă, chiar un simplu GP sau Vertical, iar pentru imagini sau semnale digitale un calculator sau telefon tip Smart Phone cu programele adecvate. Practic oricine poate recepționa stația spațială. e nevoie doar de ceva cunoștințe și echipament minimal însă deși internetul este plin de tutoriale este de preferat să contactați un radioamator.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



miercuri, 13 aprilie 2016

ARISS EU282


ARISS EU 282

Pe 12 aprilie, la 55 de ani de la primul zbor spațial a lui Yuri Gagarin, în premieră pentru România a avut loc prima legătură radio oficială în direct între astronautul Jeff Williams, KD5TVQ și 20 de tineri elevi din Dâmbovița. Prin intermediul lui Alexandru, YO9INI aceștia au putut adresa diverse întrebări astronautului aflat la bordul stației spațiale. Invitatul special al evenimentului ARISS a fost dl. gen. Dumitru Prunariu.


La trecerea planificată de la ora 16:50 a avut loc și un mic incident care a dus la amânarea contactului pentru următoarea trecere. Pentru scurt timp s-a auzit stația OR4ISS chemând pe cei de la sol după care a intrat automat emisia SSTV, însă la trecerea de la ora 18:26 emisia automată a fost decuplată și totul a decurs perfect. Am fost impresionat de profesionalismul și spiritul didactic a lui Alex, YO9INI care după incident a explicat copiilor că în viață mai sunt și eșecuri dar până la urmă va fi bine, ceea ce s-a și întâmplat. La Câmpina am recepționat simultan semnalele  pe 145.800 cât și transmisia din Târgoviște realizată prin rețeaua Ro-Link așa că am putut auzi și întrebările puse de copii.

În ciuda importanţei, evenimentul a fost reflectat în presa din ţară foarte puţin şi pe alocuri distorsionat ceea ce era de așteptat atâta timp cât se caută audiență cu orice preț și fără dicernământ.
Însă pot să afirm că pentru generaţia nouă impactul a fost puternic şi numai astfel de evenimente îi pot determina să se îndrepte spre cariere tehnice, în zona viselor care produc ceva concret și în primul rând progres.
Pentru că avem nevoie acută de ingineri, fizicieni, matematicieni, agronomi... și enorm de mulți tehnicieni, poate mai mult ca niciodată, într-o țară care țn ultimele două decade a generat și produs numai "vânzători de fum". 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



duminică, 3 aprilie 2016

Black Arch


Black Arch Linux

BlackArch Linux este o distribuție bazată pe Arch Linux destinată hackerilor, cercetătorilor de securitate și testelor de penetrare a serverelor, rețelelor și altor sisteme. Este practic un extra repository pentru Arch Linux ce conține 1409 programe specializate.


Este un proiect relativ nou și distribuția  poate fi rulată live și deasemeni instalată. Conține un mare număr de managere de ferestre, puteți opta pentru oricare, însă rulând în sistem live recomand unul minimal și rapid. Puteți descărca variante pentru 32 biți cât și pentru 64 briți atât full size la 4,5 Gb cât și varianta NetInstall la doar 370 Mb. Personal l+am testat scriind o imagine full pe un stick USB de 12 Gb și ce m-a impresionat în primul rând a fost viteza cu care răspunde la comenzi.



Există deasemeni și un ghid de utilizare în format PDF destul de bine conceput.
Pentru cei ce folosec deja o distribuție Arch pot folosi doar depozitul de soft suplimentar fără a mai instala tot sistemul urmând instrucțiunile din pagină. Se poate compila sistemul din surse folosind proiectul de la Github. În funcție de preferințe urmați pas cu pas instrucțiunile și nu aveși ce greși.
Se poate de altfel urmări actualizările de pe blogul distribuţiei sau aderând la comunitatea acesteia.
Și dacă vreți să vedeți detaliat cam despre ce e vorba iată și lista completă a programelor din repository:

..............................................................................