miercuri, 24 august 2016

SSTV digital


SSTV - DRM

Transmisiile de imagini în benzile de US la o calitate acceptabilă au apărut încă din anii 50 odată cu primele teste SSTV (Slow Scan TeleVision), fenomen ce a culminat cu prima transmisie transatlantică realizată în decembrie 1959 între stațiile WA2BCW și G3AST. Odată cu apariția calculatoarelor și a programelor specializate a fost posibilă și dezvoltarea de moduri noi digitale incluzând și transmiterea de imagini de inaltă definiție DRM - SSTV, începând cu anul 2000.

QSSTV in modul DRM



Există soft specializat pentru acest mod, cel mai utilizat pentru windows pare a fi EasyPal iar pentru Unix, QSSTV dezvoltat de ON4QZ pe care personal il recomand fiind extrem de simplu de folosit, flexibil in optiuni si mai ales Open Source.
Odată instalat se fac setările de pornire unde o să observați foarte multe opțiuni incuzând încărcarea automată a imaginilor recepționate pe un ftp prestabilit și posibilitatea creării unei pagini web cu fotografiile obținute în timp real.

Frecvențe folosite pentru SSTV DRM

  • 80m - 3733 khz
  • 40m - 7058 khz ( Europa ) ; 7173 khz
  • 30m - 10132 khz narrow band digital SSTV ( MP73N )
  • 20m - 14233 khz


Dup- instalarea softului și timpul necesar de butonare pentru a vă obișnui cu el acordați stația pe 7058 khz unde pentru început e bine să vă limitați la recepții, până vă obișnuiți cu modul de lucru. 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~