joi, 9 iunie 2016

Survex Aven


Survex Aven

Alături de activitatea fascinantă de explorare a peșterilor, speologia implică și munca grea și elaborată de cartografiere a acestora. Realizarea de hărți cere numeroase măsurări precise, crearea de tabele complexe și includerea acestora într-un plan general, scheletul viitoarei hărți. Viitorul plan al cavernei are nevoie și de descrieri detaliate a zonelor eventual includerea unor imagini luate la fața locului și selectate special. pentru a ușura munca speologilor au apărut diverse programe specializate în topometrie și cartografie.


Survex este un pachet software, sub licență GPL. Este un program portabil desemnat măsurărilor topografice și cartografiei peșterilor ce ruleaza pe diferite platforme Unix, Linux, Mac OsX și Windows. Față de alte programe similare Survex nu are limite în suprafețe și dimensiunea acestora putând conecta și lega un număr nelimitat de suprafețe și sisteme cavernicole.


Programul deține unelte pentru editare și vizualizare inclusiv 3D a sistemelor de peșteri indiferent de complexitatea acestora și este o unealtă formidabilă pentru speologi, atât profesionăști cât și amatori.
Este compatibil cu altele similare, deține chiar un convertor de fișiere, cele personalizate .svx sau .3d putând fi importate în diverse alte programe ca Gimp sau Inskape spre exemplu. Despre ce se poate face cu el detaliat se poate afla pe pagina acestuia.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~