miercuri, 20 aprilie 2016

Galaxii în Leo


Tripleta din Leo

Cerul de primavara aduce pentru amatorii de observaţii, odată cu încălzirea vremii posibilitatea deplasării în zone întunecate și băi de stele pe parcursul unei nopți întregi. Anotimpul este ideal mai ales pentru observarea obiectelor de cer profund. Dacă ieșiți afară seara târziu în această perioadă și priviți cerul spre sud pe ecliptică puteți observa constelația Leul așezat cu burta pe planeta Jupiter ca pe o pradă.

Este o constelație zodiacală și are pe teritoriul ei numeroase stele duble și variabile și cinci faimoase obiecte Messier între care și cunoscuta tripletă  Messier 65, Messier 66 și NGC 3628.
Grupul de galaxii este spectaculos și ușor de observat dacă se îndeplinesccondițiile necesare: un cer întunecat fără poluare luminoasă, s-au cât mai redusă posibil. lipsa lunii s-au cu aceasta în faza sau apropierea fazei de lumă nouă, un instrument adecvat, un telescop de 150 mm e suficient, oculare de diferite mărimi eventual măcar unul de câmp larg și alte accesorii, Barlow, filtre pentru Deep Sky. echipament foto etc.


M65 este o galaxie mare, foarte extinsă, cu o magnitudine aparentă de 10,25 mai strălucitoare în centru spre nucleu. 
M66 are o magnitudine aparentă de 9,7 este deasemeni o galaxie mare mai luminoasă spre nucleu.
NGC3628 cu magnitudinea de 9,4 mai este cunoscută ca galaxia hamburger sau galaxia lui Sarah.



" Eyes on the Sky " prezintă un scurt film despre observarea celebrei triplete.