miercuri, 13 aprilie 2016

ARISS EU282


ARISS EU 282

Pe 12 aprilie, la 55 de ani de la primul zbor spațial a lui Yuri Gagarin, în premieră pentru România a avut loc prima legătură radio oficială în direct între astronautul Jeff Williams, KD5TVQ și 20 de tineri elevi din Dâmbovița. Prin intermediul lui Alexandru, YO9INI aceștia au putut adresa diverse întrebări astronautului aflat la bordul stației spațiale. Invitatul special al evenimentului ARISS a fost dl. gen. Dumitru Prunariu.


La trecerea planificată de la ora 16:50 a avut loc și un mic incident care a dus la amânarea contactului pentru următoarea trecere. Pentru scurt timp s-a auzit stația OR4ISS chemând pe cei de la sol după care a intrat automat emisia SSTV, însă la trecerea de la ora 18:26 emisia automată a fost decuplată și totul a decurs perfect. Am fost impresionat de profesionalismul și spiritul didactic a lui Alex, YO9INI care după incident a explicat copiilor că în viață mai sunt și eșecuri dar până la urmă va fi bine, ceea ce s-a și întâmplat. La Câmpina am recepționat simultan semnalele  pe 145.800 cât și transmisia din Târgoviște realizată prin rețeaua Ro-Link așa că am putut auzi și întrebările puse de copii.

În ciuda importanţei, evenimentul a fost reflectat în presa din ţară foarte puţin şi pe alocuri distorsionat ceea ce era de așteptat atâta timp cât se caută audiență cu orice preț și fără dicernământ.
Însă pot să afirm că pentru generaţia nouă impactul a fost puternic şi numai astfel de evenimente îi pot determina să se îndrepte spre cariere tehnice, în zona viselor care produc ceva concret și în primul rând progres.
Pentru că avem nevoie acută de ingineri, fizicieni, matematicieni, agronomi... și enorm de mulți tehnicieni, poate mai mult ca niciodată, într-o țară care țn ultimele două decade a generat și produs numai "vânzători de fum". 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~