duminică, 29 noiembrie 2015

Photophone


Photophone - Telefonul optic

Comunicații prin lumină modulată, poate părea greu de crezut dar iinvenția e veche și a aparținut chiar lui Alexander Graham Bell care împreună cu asistentul său Charles Sumner Tainter pe data de 19 februarie 1880 au realizat prima legătură. Pe 3 iunie 1880, asistentul lui Bell a transmis semnale de lumină modulată la distanța de 213 m, de la fereastra școlii Franklin până la cea a laboratoarelor Bell.
`

Dintre toate invențiile sale Bell a considerat că telefonul optic este cea mai importantă, cea mai mare realizare a sa chiar mai importantă decât telefonul. Fototelefonul este considerat ca precursorulcomunicațiilor prin fibră optică sistem implementat în toată lumea pe scară largă începând cu anii '80.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bineânțeles că primele aplicații au fost cele militare, chiar în al doilea război mondial, germanii construiseră un dispozitiv special care folosea atât spectrul optic cât și în infraroșu.


Numit Lichtsprechgerat 80 sau pe scurt Li Spr 80 dispozitivul era folosit de către armata germană pentru comunicații pe distanțe scurte și mai ales pe timp de noapte. O astfel de stație se găsește restaurată și în perfectă stare de funcționare în colecția particulară ce aparține radioamatorului norvegian LA6NCA - Fykse Helge. Vă invit să vizitați pagina de web a acestuia unde o să găsiți o colecție impresionantă de aparatură militară veche recondiționată. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Există grupuri de radioamatori pasionați de acest tip de comunicații ce folosesc mai nou dispozitive LASER și se luptă pentru legături la distanțe cât mai mari, DX-urile de acest gen fiind adevărate performanțe.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~