luni, 24 august 2015

Cortana


Cortana - spionul din casă

Recent am avut în testare pe trei arhitecturi diferite noul Windows 10. În ciuda câtorva probleme din care multe sunt sigur că se vor rezolva la următoarele update-uri, comparat cu eșecul numit Windows 8, sistemul m-a impresionat în mod plăcut cu o excepție notabilă:  Cortana.
Poate unul dintre cele mai mari caracteristici din Windows 10 este asistentul digital Cortana, răspunsul Microsoft la Siri Apple și Google Now. Cortana este primul asistent digital bazat pe o formă de A.I. (inteligență artificială) capabil de a ghida utilizatorul în multe sarcini. Practic cu cât știe mai multe despre tine cu atât te poate ajuta mai mult.


Pe Windows 10, poti spune pur şi simplu "Hey, Cortana" si agentul de serviciul răspunde imediat la întrebări despre prognozele meteo, memento-uri setate, căutare web, găsește aproape orice pe PC-ul dvs., ţine evidenţa la orarul de  zboruri, calendar, pachete, şi o mulţime de alte lucruri - La dracu! Cortana poate spune și glume dacă aveţi nevoie de ceva relaxare, după o zi lungă de muncă.


Pentru a-şi face însă treaba, programul colecteaza toate datele posibile despre utilizator şi le comunică în timp real serverelor gazdă ale companiei. Adrese de email, pagini vizitate, preferințe foto, video și muzicale,retțele de socializare, aderența la grupuri și multe alte informații ce-ți pot defini personalitatea și crea profilul generic. La o scanare eficientă unde am folosit un router pe Unix cu Meduza şi Paradox setate în lucru permanent, am observat o intensa activitate bazată pe comunicarea cu servere dedicate din care la câteva nici măcar n+am reuşit să le văd I.P.-ul. Concret ești spionat permanent. 
Sunt foarte multe metode de a dezactiva Agentul de Serviciu sau de a împiedica Widows-ul să-ți trimită datele personale, deasemeni și alte metode de a șterge datele deja colectate de pe serverele Microsoft însă trebuie să înțelegeți că în realitate acest lucru e imposibil. Nimic din ce pătrunde în lumea virtuală nu se pierde. Nu credeți? Un simplu test. Vorbind doar de pagini web dispărute, mergeți la următoarea adresă:

https://archive.org/    -   introduceți adresa unei pagini de mult timp dispărute și  apelați un Search. 

Veți găsi imagini ale ei de la apariție până aproape de ultima vizualizare. După cum se vede nimic nu se șterge, și asta e doar ce poți accesa ca muritor de rând.


Un alt lucru ce trebuie înțeles de către toți cei ce se încăpățânează să țină wingoz-ul pe Desktop este că Win 10 și tot ce va urma de acum înainte sunt create pentru a fi integrate în Cloud cu internetul obiectelor. În mod sigur destul de curând se va ajunge în situația de a nu mai putea publica ce vrei ci doar ceea ce e " Politic corect ".
Și pentru că întotdeauna există alternative:

" Hey, i'm "măta". I am a Linux user and you can kiss my ass "