luni, 23 martie 2015

Sursă 7.2 V


Sursă 7.2 V

Alimentarea stațiilor portabile din amplasemente fixe, chiar în portabil din acumulatorul mașinii necesită  folosirea unui stabilizator, deoarece toate stațiile de acest tip fabricate după mijlocul anilor ' '90 folosesc tensiunea de 7.2 V în locul celei de 12 V utilizate până atunci.

clic pe imagine pentru zoom


Montajul e simplu și are la bază circuitul stabilizator 7806 de 6 V în capsulă TO 220 la 1.5 A. Pentru a obține cei 7.2 V necesari s-a apelat la un artificiu prin înserierea pinului GND cu două diode cu siliciu. Deoarece tensiunea de deschidere a siliciului este de 0.6 V pe cele două diode avem o cădere de 1.2 V și însumată cu cea a integratului vom avea valoarea dorită.

Componente:
  • C.I. 7806
  • 2 diode 1N914
  • un rezistor de 6.8 Kohn
  • condensator 100 nF
  • un jack pentru alimentarea din bricheta ma;inii



SwissKnife - Kicad

Ideea este ca întregul montaj să încapă intr-o casetă golită de acumulatori a stației, motiv pentru care e bine să realizăm montajul tip păianjen direct în interior. intrarea se face ori direct prin cablu ori printr-o mufă montată undeva pe spate.
În caz că nu dețineți un circuit stabilizator de 6 V puteți folosi în schimb unul de 5 V tip 7805, în acest caz se înseriază 4 diode spre masă. Merge fără probleme.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~