joi, 20 noiembrie 2014

Codul Lorenz

Codul Lorenz și Colossus

Lorenz SZ 40, SZ  42A şi SZ 42B, sau telefonul lui Hitler a fost o maşină de criptat folosită în al doilea război mondial, aproape deloc cunoscută față de celebra Enigma. Avea la bază cifrul Vernam și folosea transmisia prin teleimprimare RTTY folosită pentru trimiterea unei imense cantități de date.

 

Lorenz SZ 40

Criptografii britanici de la Bletchley Park au dedus modul de funcționare al mașinii în ianuarie 1942 fără să fi văzut vreodată o mașină Lorenz, un lucru posibil datorită unei greșeli făcută de un operator german. De-a lungul a două luni, matematicianul Bill Tutte și colegii săi au elaborat structura logică completă a mașinii de cifrat. Această piesă remarcabilă de "inginerie inversă" a fost mai târziu descrisă ca "una dintre cele mai mari realizări intelectuale din al doilea război mondial".

Colossus a fost primul calculator digital, programabil din lume.  Acest computer top secret a intrat în funcțiune la sfârșitul anului 1943 și a fost dezvoltat pentru a decoda traficul telex german, criptat cu mașini Lorenz SZ40 / 42 . Deși Colossus a fost construit cu doi ani mai devreme decât bine cunoscutul ENIAC american, nu a primit creditul propriu-zis, datorită statutului său secret din timpul războiului și încă mult timp după.

 

Colossus

Despre el s-a aflat doar la sfârșitul anilor 1970 când informațiile despre această mașină minunată au devenit disponibie. Din păcate, chiar acum este foarte puțin menționat în cărțile de istorie. Colossus a fost proiectat de inginerul Tommy Flowers pentru a rezolva problema pusă de matematicianul Max Newman la decriptarea codului Lorenz la fel cum Turing a conceput celebra Bomba pentru decriptarea codului Enigma. A fost prima mașină de calcul construită pe tuburi electronice ce putea face calcule boleene și a prezentat un real succes.

De curând a fost difuzat un reportaj BBC despre istoria decriptării mașinii Lorenz. Îl puteți descărca și viziona de la link-ul de aici:

 

..............................................................................