duminică, 10 august 2014

Pila " K "


Pila Karpen

Nicolae Vasilescu-Karpen (n. 10 decembrie 1870; d. 2 martie 1964) a fost un om de ştiinţă, inginer, fizician şi inventator român membru al Academiei Române. Pe parcursul vieții acesta a realizat numeroase invenții și a fost unul din pionierii termodinamicii, electricității, electrodinamicii, elasticității și ingineriei civile.



Cele mai importante lucrari ale sale:
  • 1904 - Recherches sur l’effect magnetique des corps electrise en mouvement (teza de doctorat, Paris, 1904) 
  • 1925 - Manual de electrotehnică generală
  • 1934 - Pila electrică care folosește energia oxidantă din alcool
  • 1942 - Electricitate
  • 1953 - Pila electrică cu concentrație de oxigen și termodinamică (despre legătura dintre această pilă și termodinamică)
  • 1957 - Fenomene și teorii noi în electrochimie și chimie fizică
 Cea mai cunoscută învenţie a sa, Pila Karpen, care foloseşte temperatura din mediu, funcţionează şi azi în incinta Muzeului Naţional Tehnic. Dar tot el va inventa şi pila electrica care foloseşte energia oxidantă din alcool (1934), pila electrică cu clorură de argint (1953) şi pila electrică cu concentraţie de oxigen şi termodinamică (1953).


Aparatul este de fapt un perpetuum mobile, adică un aparat care generează energie la nesfârșit fără intervenție din exterior. Deși ar fi trebuit să se oprească de multe decenii, “Pila lui Carpăn” se incăpățânează să funcționeze, așa cum a prevăzut inventatorul ei.
Karpen a realizat două pile electrice legate în serie, care alimentau un minimotor galvanometric. Acesta la rândul său, mișcă o paletă conectată la un comutator. La fiecare jumătate de rotație, paleta deschidea circuitul, iar la a doua jumătate de rotație îl închidea. Timpul de rotație era calculat în așa fel încât pilele să aibă timp de reîncărcare, respectiv pentru refacerea polaritații în perioada cât circuitul era deschis. Motorul și paletele aveau drept scop demonstrarea faptului că pilele furnizeazî energie electrică.

Pilele electrice sunt strămoșul bateriilor de azi și nu pot funcționa mai mult de 5-10 ani, deoarece unul dintre electrozi se corodează, iar înlocuirea lui înseamna… o pila electrică nouă. Pila Karpen, care există într-un seif în Muzeul Tehnicii din București funcționează și astăzi, la 60 de ani de la construire.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~