luni, 23 iunie 2014

M13

 
Messier - M13
 
Clusterul globular M13 sau Messier 13 este cel mai cunoscut roi stelar din cerul de vară al emisferei nordice. Se află situat în constelația Hercules și are magnitudinea aparentă de 5,8 la limita vizibilității cu ochiul liber pe un cer negru. Este chiar un reper pentru verificarea propriei vederi sau a poluării luminoase.
 
M 13
 
Roiul conține aproximativ 300.000 de stele și fiind ușor vizibil în instrumente mici se pretează excelent pentru fotografie stelară sau testării luminozității și puterii de separare a echipamentelor optice. Personal îl folosesc destul de des pentru verificarea colimării corecte a telescopului folosind oculare cu puteri de mărire diferite. 
 
 
Inspirat din M13 cu ceva timp în urmă a fost creat un program simplu pentru începatori în observarea obiectelor Messier numit - Messiggy.
 
Messiggy
 
Programul folosește baza de date Itzam și e destul de simplu, permite vizualizarea obiectelor Messier și a datelor principale cât și inserarea de fotografii, link-uri, notițe, etc. fiind foarte utilizat cu ani în urmă de către începători. Deoarece a dispărut pagina de bază am pus programul pentru download pentru cine dorește. Fișierul conține patru pachete, două .deb și două .rpm, pentru alte distribuții folosiți converterul Alien.
 

Este posibil ca să funcționeze și pe sistemele Windows cu emulatorul Cygwin, trebuie însă verificat. Cert e că merge instalat fără probleme pe calculatoare vechi, minim 486 cu 16 M RAM și aveți o bază de date pentru observații.

 
Where is M13
 
Un alt program frumos inspirat tot din M13 și scris în Java este WhereIsM13.
 
WhereIsM13
 
Programul este superb și practic arată poziția obiectelor Deep Sky, și nu numai în planul lentilei galactice. Meniul este simplu și ușor de învățat din câteva butonări. Avantajul e că fiind "multiplatform" funcționează inclusiv pe win, însă mănâncă ceva mai multe resurse.
 
 
Așa că profitați de nopțile senine de vară și trageți cu ochiul la subsuara vajnicului Hercules să observați și fotografiați celebrul roi globular.