miercuri, 23 aprilie 2014

Leurda

Leurda - Allium ursinum

Numită și usturoiul pădurii, este o plantă erbacee perenă larg răspândită în special în Carpați și Caucaz. Numele îi vine de la gustul și mirosul puternic de usturoi pe care îl degajă. Crește în special în păduri de altitudine joasă în zone umede și umbrite. Pe lângă proprietățile culinare are și efecte benefice în detoxifierea sângelui și ficatului.

Leurda

Apare în martie - aprilie în funcție de climă și are două frunze lanceolate lungi, iar florile sunt albe de forma unei steluțe cu șase colțuri. E folosită în special în salate și ciorbe, existând multe rețete foarte diferite în funcție de regiune. Ca plantă medicinală este folosită în special ca ceai ( infuzie ) mai ales de cei afectați de boli ale ficatului. Totodată fiind un bun dezinfectant este folosită prin aplicare externă la răni deschise, bube, coșuri etc. În Caucaz se pune la macerat în alcool împreună cu frunze de ienupăr și folosită tot în uz extern.

Flori de leurdă

# O aplicație mai puțin cunoscută, se toacă mărunt și se amestecă cu boabe de cătină și busuioc în miere de mană ( rețetă aflată de la ciobani ) se pare că are un efect curativ deosebit în special la sistemul digestiv cât și un puternic calmant psihic. Ca observație personală, pentru amatorii de drumeții și tracking montan frecați tăieturile și juliturile cu frunze de leurdă, e un dezinfectant mult mai eficient ca spirtul medicinal ( sau ce se vinde acum pe post de spirt medicinal ).

Și două informații "vesele" :

  1. O puteți consuma fără probleme ca substitut de usturoi, chiar daca rămâneți cu gustul specific, cei din jur nu or să simtă nimic, nu miroase, însă aici depinde și de cantitatea îngurgitată.
  2. În anumite zone rurale e folosită ca "scut" anti vrăji alături de leandru și usturoi, se pare ca descântecele nu prind, ăsta ar fi și motivul pentru care este o plantă urâtă de vrăjitoare.

Există o vastă cantitate de informații cu privire la plantă în special referitor la proprietățile curative, Google , cert este că nu s-au găsit efecte secundare și este un excelent aliment.