sâmbătă, 1 martie 2014

Timp



Dilatarea timpului

 ~ Un experiment cu miu - mezoni. Acest film clasic documenteaza un experiment realizat în 1963, ale căror rezultate pot fi explicate doar atunci când se acceptă drept consecință faptul că ceasurile în mișcare încetinesc. Acest fenomen este cunoscut ca dilatarea timpului. Dispozitivul de referință este miu-mezonul, o particulă subatomică cu origini înafara planetei ce se deplasează la o viteză relativă. Ceea ce urmează este o explicație a experimentului descris în acest film.


 ~ Alături de alte particule foarte mulți miu-mezoni ne lovesc la fiecare oră venind  din surse din afara Pământului. Miu-mezonii sunt radioactivi și se dezintegreză  la rândul lor în alte particule. Pe parcursul experimentului aceștia sunt detectați de către o cameră de scintilație care emite un flash de lumină ori de câte ori o particulă intră în camera sau se descompune în ea. 
  
~ Experimentul folosește tuburi fotomultiplicatoare pentru a detecta lumina intermitentă și un osciloscop ce măsoară timpul dintre intrarea unei particule și dezintegrarea ei.Folosind o placă groasă construită din bare de fier, experimentatorii au posibilitatea de a opri miu-mezonii în camera de detecție.
   
~ Aceștia călătoresc la o viteză de 300 de metri pe microsecundă. Mt Washington unde are loc acest experiment, are o înăltime de 1917  metri deasupra nivelului mării. Punctul crucial al experimentului este determinarea a câți de mulți miu-mezoni vor supraviețui într-o călătorie de la o altitudine de 1917 metri de nivelul mării. Se va vedea că dintr-un  eșantion de 568 de miu-mezoni care ajung în partea de sus a muntelui numai 27 traiesc mai mult. detectați la baza lui.