joi, 4 iulie 2013

Mangal

Fabricanți de mangal

Micii meșteșugari, meserii și abilități de "familie" sunt deja noțiuni aproape dispărute iar personajele angrenate în ele par desprinse din istorie sau romane cu iz de mucegai. Câți meșteri ați mai văzut in ultimii ani? Ceasornicarii, cizmarii, pielarii, tocilarii, geamgii si alți breslași par să fi dispărut complet din societatea consumistă. Ei bine întâlnirea cu un astfel de "magician" al meșteșugului e rară și inedită.

 

alături de YO6IKV si YO6FNX

În timpul unei ieșiri spre creste am avut norocul să întâlnim un moșneag fabricant de mangal, cărbunele cu care mergeți de sărbători la grătare și pe care frigeți micii periculoși dar incă tolerați de Imperiul celor 12 Stele. Omul are o bojdeucă umilă la ieșirea din Plaiul Foii pe drumul spre refugiul Șpirla. Are 97 de ani și ăsta e modul lui de ași caștiga existența.  

 

fabricarea mangalului

 

depănând amintiri

E o lecție de viață deosebită într-o societate plină de manageri, avocați, experți ecologisti și alți "vânzatori de fum". Un om care practică o meserie reală, face ceva concret și la 97 de ani își câștigă existența prin propriile forțe.