marți, 11 iunie 2013

Bisericanii

Bisericanii - Valentin Gheorghiu

În general o lansare de carte este un eveniment important în special pentru autor și apropiații acestuia, însa sunt cazuri în care impactul este mult mai mare datorită calității literare a scrierii și mai ales a mesajului transmis. La 8 iunie, la Centrul Cultural "Aurel Stroe" din Bușteni, în prezența inimosului director al instituției Constantin Spurcaciu, a unor personalități locale, grupuri de prieteni și a familiei amicul Vali - Valentin Gheorghiu și-a prezentat în fața publicului noua creație literară, Bisericanii.

"Știu că au să-mi fie cu vină neruptă de grai păcatele ce-am săvârșit pe dinaintea Ta Doamne, dar nu mă umili pierzându-mă-ntre vii..."


Cartea este într-un anumit fel un roman autobiografic transpus într-un alt timp și spațiu, este drumul credinței în parcurgerea vieții, drumul luptei cu răul, un test asupra propriei conștiințe, tăria în fața obstacolelor întâlnite și conștientizarea permanentă a faptului că orice rău poate fi învins, orice zid străpuns, orice turn năruit atunci când Dumnezeu e cu tine și mergi pe drumul Lui.



Autorul folosește o combinație de limbaj arhaic ce evoluează pe parcursul narațiunii în altul modern, o erupție de metafore într-o exprimare ușor înteleasă ce transformă povestea într-una mai puțin obisnuită, ce dă însă savoare și culoare romanului. Practic e tipul de carte pe care începi s-o citești din curiozitate și nu o mai lași din mână până nu o termini. Deși nu are pretenția unui roman psihologic sau religios, este o chemare pentru fiecare de a reflecta asupra propriului drum în viața în care sigur mulți se pot regăsi. Cu un mic amendament; cartea nu este pentru atei, sau poate tocmai pentru ei ar fi recomandată.