vineri, 17 mai 2013

sFFT

sparse Fast Fourier Transform

 Functia Fourier este unul din conceptele fundamentale in analiza si prelucrarea din punct de vedere matematic a semnalelor variabile analogice. Algoritmul fast Fourier transform, FFT,  a fost dezvoltat la mijlocul anilor '60 si are aplicatii largi, de la analiza semnalelor la compresia si prelucrarea fisierelor digitale de tip audio, foto sau video pana la realizarea de filtre si dezvoltarea a numeroase tipuri de comunicatii digitale.

Piotr Indyk, Dina Katabi, Eric Price, Haitham Hassanieh

Inca de la inceputuri s-a incercat imbunatatirea functiei sau gasirea unui alt algoritm mai performant. Recent la simpozionul de "algoritmi discreti" SODA, un grup de cercetatori de la universitatea M.I.T. au prezentat un nou altgoritm care imbunatateste radical transformata Fourier si duce la o crestere de pana la 10 ori a vitezei de lucru. Noul algoritm permite ca aplicatii transferuri de fisiere de mari dimensiuni cu viteze foarte mari, rate de compresie enorma si viteze mari in retelele wireless ceea ce duce la o imbunatatire semnificativa in special in telefonia celulara.

 

Cei patru cercetatori (vezi foto) au prezentat noua realizare descrisa amanuntit in documentatia de pe pagina web si au lansat codul sursa liber in conceptul open source pentru a fi utilizat si dezvoltat de catre oricine doreste iar noutatea a primit denumirea de Sparse Fast Fourier Transform. Aplicatii deosebite pot fi testate in combinatie cu VLFtools de la Abelian prin realizarea unor receptoare VLF foarte performante sau integrarea in SID monitor in aceleasi unelte pentru monitorizarea activitatii solare. Aplicatiile sunt vaste si inca nebanuite asa ca spor la "joaca".