marți, 27 martie 2012

Scara Paradisului


Sf. Ioan Scãrarul

Sfantul Ioan Scararul este sarbatorit in Biserica Ortodoxa pe 30 martie. Acestui sfant, Biserica i-a inchinat si a patra duminica din postul Sfintelor Pasti.


Ioan Scãrarul

Sfantul Ioan Scararul sau Climacus s-a nascut in jurul anului 570 si a decedat in anul 649. Intra in viata monahala la varsta de 16 ani. Este primit la Manastirea Sinai, unde este luat ca ucenic de staretul Martiriu. Sfantul Ioan Scararul mai este cunoscut sub numele de Ioan Sinaitul, datorita faptului ca a fost egumen la Manastirea Sinai. Insa, pentru eruditia si cultura sa, este numit si Ioan Scolasticul. Numele de "Scararul" sau Climacus, vine de la principala sa opera, intitulata Scara Paradisului.


Scara Paradisului

Sfantul Ioan Scararul scrie lucrarea “Scara Paradisului”, la indemnul prietenului sau Ioan, egumen al manastirii Raithu. Profesorul Remus Rus sustine ca "Scara”"este un indrumar, un ghid sau pedagog al cautatorului sau traitorului mistic. Ea arata sufletului calea spre cer.
O predica deosebita a preotului Mihai Valica de Bunavestire la manastirea Petru Voda, 25 martie 2012.

Parintele Mihai Valica - predica la Bunavestire





joi, 15 martie 2012

Python


Pyhamclock

Python este unul din cele mai simple limbaje de programare, usor de invatat de catre oricine, simplu de folosit pe orice platforma si mai ales gratuit. Pe internet se gasesc mii de aplicatii simple, documentatii, tutoriale si surse de programe cu ajutorul carora se poate invata suficient ca in timp scurt oricine sa poata realiza propriile aplicatii.


Pyhamclock

Un exemplu de sursa cu care ne putem juca este un ceas pentru radioamatori ce indica doua ore, una locala si cealalta UTC. Autorul a mai multor programe de gen este AA6E - Martin Ewing, radioamator american.


Codul sursa

Pe pagina autorului se gasesc mai multe surse de programe, insa multe exemple se pot lua de pe Google Code.
  1. Python
  2. Pyhamclock
  3. AA6E
  4. Pastebin - sursa
  5. Sourceforge




miercuri, 7 martie 2012

Planete


Planete in Martie

Luna martie a adus pe cerul de seara un frumos spectacol oferit de patru planete. Odata cu venirea serii, pe cerul vestic is fac aparitia Jupiter si Venus iar spre est rosiaticul Marte isi incepe periplul pe tot parcursul noptii urmat ceva mai tarziu de Saturn.


Jupiter si Venus

Observatii ideale se pot face in zone slab luminate in afara oraselor si zonelor poluate luminos, pentru a beneficia de un cer negru si cu putin noroc lipsit de nori.


Timidul Marte

000000000000000000000000000000000000000000000000000

Jupiter - Venus - Marte - Saturn