sâmbătă, 8 decembrie 2012

Tor


Unelte Onion

Tentativele guvernelor de cenzurã a internetului, mai ales în ultimii ani invocându-se diferite scuze de tip "protectie antiteroristã", "politica drepturilor de autor" sau alte aberatii, au dus la disparitia multor pagini ori imposibilitatea accesãrii lor din anumite zone. Deasemeni prin diferite mijloace de cenzurã s-a ajuns la disparitia multor informatii tratate ca "politic incorecte" ceea ce a dus la aparitia unui internet alternativ, în zona DeepWeb, a domeniilor de genul .onion unde s-au refugiat o mare parte din servere, pâna acum mai mult de 60% din internet aflându-se in zona ascunsã. Accesul acestei zone cu informatii criptate nu se poate face în modul clasic însã existã unelte speciale pentru aceasta.

Browserul Tor

  Prima si cea mai rapidã unealtã, este un browser bazat pe Firefox cu posibilitatea de a naviga anonim. Este simplu de utilizat folosind panoul de control Vidalia pentru configurarea retelei.


Vidalia-panoul de control


TorChat

Un serviciu de mesagerie mai deosebit cu douã functii importante pentru asigurarea unei comunicatii sigure. Criptarea conversatiei, lucru ce poate fi fãcut si cu programele obisnuite si cel mai important, conexiunea tip P2P, de la IP la IP, mesajele fiind transmise între douã calculatoare fãrã a mai accesa un server specializat. Se diminueazã astfel posibilitatea unei supravegheri sau înregistrãri a conversatiilor.


Programul poate fi gãsit în douã variante, TorChat- scris în python si Jtorchat în Java. În fapt diferenta constã doar în GUI, ambele având aceleasi functii.
Mai existã si un plugin pentru browserul Chrome oarecum similar numit Cryptocat.
  1. Torchat
  2. Jtorchat
  3. Cryptocat

Anon+

Un nou tip de retea de socializare. Cu singura diferentã, cã fatã de cele clasice Facebook, Google+ etc. e instalatã în propriul calculator, iar comunicarea se face în modul P2P de la utilizator la utilizator fãrã ca datele sã fie stocate pe un server anume.  Dacã se tine cont cã totul se face prin criptare, siguranta unei astfel de retele e de un nivel extrem de ridicat.



  1. Anon+
  2. Google
  3. AnonSource
Bun venit în "underground"