miercuri, 12 decembrie 2012

Mahavira


Decarii - Mahavira

#Numarul 6- Mahavira; întemeietorul jainismului (Jina - "biruintã"), a fost contemporan cu Buda (599-527). La fel ca acesta, la 30 de ani îsi pãrãseste viata bogatã, nevasta si fiica, pentru a gãsi Nirvana. Inspirat de exemplul pãrintilor sãi, care mor prin autoânfometare, Mahavira practicã un ascetism extrem. Umblã gol de tot si uitã total de sine si de înfãtisarea sa. Dupã 13 ani de hoinãreli, uneori pe la gropi de gunoi si crematorii, iluminarea îl copleseste la capãtul a douã zile de meditatie pe malul unui râu din Nepal.


Templu Jainist

 Învãtãtura sa predicã dezlipirea de orice atasament fatã de cineva. Singura sursã de mântuire este în omul însusi. "Nu existã nici un dumnezeu care sã-ti dea biruinta". Ca si budismul, jainismul este un protest contra hinduismului: nu existã zei, nici preoti, nici caste. În schimb, dacã budismul este calea de mijloc, jainismul este calea cea mai strictã.
 Dupã moartea lui, învãtãtura lui se hibridizeazã total, asa încât azi jainismul este religia cea mai paradoxalã: ea respinge orice dumnezeu din hinduism, dar priveste spre orice lucru din naturã ca având un suflet si ca fiind un zeu (=animism). Ateistului Mahavira i s-au ridicat numeroase temple.
  • extras din Galileeanul de Lucian Cristescu - pagina 22