duminică, 7 octombrie 2012

Murãturi "Cãlugãresti"


Retetã cãlugãreascã de murãturi

Multi amici radioamatori care au participat la întâlnirile si simpozioanele de la Câmpina îsi amintesc de gustul deosebit al celebrelor murãturi marca "YO9FBN - Miti".



YO9FBN-Miti la statie

Pentru a prepara murãturi dupã aceastã retetã sunt necesare câteva etape.
  1. Pregãtirea recipientului. În varianta originalã se folosesc butoaie de lemn pregãtite special pentru a putea fi închise ermetic. Tehnologia a pãtruns însa si-n domeniu asa cã se pot folosi butoaie din plastic sau recipiente de sticla. Acestea, indiferent de felul lor vor fi bine spãlate si opãrite cu apã fiartã. Se lasã sã se usuce la suprafatã, la cele de lemn existând pericolul ca la uscare accentuatã sã piardã doagele sau sã piardã lichidul ce va fi pus în ele...
  2. Pregãtirea materialului de bazã - gogonelele. Ele pot fi verzi sau semicoapte. Acestea se spalã si se eliminã cele care au lovituri sau sunt alterate.
  3. Pregãtirea adaosului de compozitie, asanumita "mirodenie". Hrean, se curãtã, se taie rondele - o bucatã la 3 Kg de gogonele. Morcovi curãtati si tãiati fâsii - 1 Kg la 10 Kg de gogonele. Usturoi, cãtei- câte 1 la 1 Kg de gogonele. Ardei iute - dupã gust cam 2 bucãti la 1 Kg de gogonele. Sfeclã rosie - 1 Kg la 10 Kg de gogonele. Varzã rosie - o bucatã la 10 Kg de gogonele. Mere tãiate felii ( soi "cretesti" sau "Renee- jegoase") - 2 bucãti la 5 Kg de gogonele. Telinã tãiatã rondele - o bucatã ca lumea la 5 Kg de gogonele, inclusiv frunzele. Se pot pune optional frunze de visin, boabe de porumb.
  4. "Zeama" - la 10 l de apã (de preferintã netratatã, de fântânã) se adaugã 300 de grame sare zgrunturoasã, 300 ml de otet de fermentatie din vin, boabe de mustar (continutul unui plic), 4 sau 6 foi de dafin. Totul se dã în clocot si se va folosi fierbinte.
Ritualul facerii

 Pe fundul vasului se asterne un strat de foi de hrean. Gogonelele pregãtite se introduc într-un strat peste acestea. Se pune un strat de "mirodenie", iar un strat de gogonele, apoi din nou mirodenie si asa pâna la umplerea vasului. Se acoperã cu frunze de hrean si frunze de visin.
 Acum se toarnã zeama fierbinte pânã acoperã tot. Se adaugã un mãnunchi de busuioc si vasul se închide ermetic.
 Noul produs numit murãturã se poate consuma dupã o luna. Dupã acest interval se recomandã depozitarea la rece, în beci sau se tine într-un iaz pânã ce acesta îngheatã.
 Declar pe propria rãspundere, cã vã vor iubi sotiile, toti prietenii, toate neamurile si mã veti pomeni.

 Pentru conformitate Miti - YO9FBN din Breaza de Prahova.

Poftã bunã!