marți, 23 octombrie 2012

Galena


Radio "Galena"

 Galena sau sulfura de plumb este un compus al plumbului cu principala proprietate de metal semiconductor folosit în prepararea vopselelor si mai ales ca detector radio ín perioada de pionierat a transmisiilor hertziene. A fost înlocuitorul superior si de mare succes al coherorului pentru o perioadã mare de timp, intrat în istorie rapid odatã cu aparitia primei diode cu germaniu.


receptor cu galena "1925"

 Schema de mai sus este preluatã dintr-o revistã sovieticã, "Radio Vsem" din ianuarie 1925 gãsitã într-o colectie particularã. Galena înca mai poate fi gãsitã în stare naturalã în zonele montane sau mai simplu în târguri si bâlciuri pe tarabele vânzãtorilor de fosile, cristale si roci.


receptorul "radio-Toulouse" 1926

 Pentru constructie se pot folosi orice materiale cu conditia sã aiba un aspect cât mai de "epoca",pentru inspiratie se poate apela la "unchiul Google",cantitatea de informatie de pe internet fiind imensã datoritã pasionatilor din domeniu. Principalul este o antenã bine degajatã si o prizã de pãmânt bunã. Datoritã materialului detector mai este denumit Radio cu Galenã sau Crystal Radio.


schema antenei