duminică, 9 septembrie 2012

Crucea Domnitorului


Crucea Domnitorului


Aflat pe cea mai mare înãltime din satul Melicesti, monumentul dominã impresionant zona deosebit de frumoasã. Conform mãrturiilor istorice, în acest loc regele Carol I intentiona sã amplaseze castelul Peles, însã în timp ce vizita locurile calul sãu s-a accidentat rupându-si piciorul, lucru considerat de rãu augur. Aceasta a dus la amplasarea castelului în Sinaia iar pe locul initial a fost ridicatã spre memorie o cruce albã.



"Aceastã sacrã Cruce s-a ridicat spre menirea fericitei cãlãtorii a Mãriei sale Domnului Românilor Carol I, Principe de Hohenzollern, prin acestu judetu Prahova si a trecerii înaltimei sale peste acestu piscu dela Milicesti în anul 1866 mergând de la Telega"


Crucea realizatã din piatrã alba a fost ridicatã în anul 1866 de cãtre sculptorul Paul Focseneanu. Crucea înaltã de 3m s-a darâmat în urma cutremurului din 1977, însã a fost pãstratã de oameni si repusã de câtiva ani în vechea pozitie. Are pe ea inscriptii în alfabetul latin si cel chirilic unele indescifrabile.