joi, 19 noiembrie 2009

Leonide 2009


Roiul mult asteptat

  Foarte mult asteptat mai ales de catre amatori, curentul de meteori Leonide este principalul eveniment astronomic al toamnei, iar alaturi de Perseide reprezinta cele doua mari curente meteorice anuale extrem de mediatizate.
   Informatii detaliate depre meteori si metodele de observatie se pot gasi pe pagina observatorului Urseanu cat si pe Wikipedia.



Constelatia Leo

   Din pacate in acest an datorita cetii dense ce a tinut toata noaptea observatiile vizuale au fost nule asa ca m-am rezumat la observatii radio- meteor scatter- reusind sa obtin doar cateva ecouri mai importante. Ca aparatura am folosit doua receptoare, un Waxiba in modul FM cu o antena GP pe frecventa de 62,4 Mhz pe purtatoarea unui post TV ucrainian, celalalt receptor fiind un scaner Yupiteru MVT7100 si o antena Yagi cu 3 elementi pe frecventa de 65,8 ce apartine altui post TV din Istanbul. Soft Baudline si WSJT pe o masina Debian. Am mai utilizat si un contor de scintilatie de tip ,,dozimetru gamma" cu sensibilitatea pe maxim pe care de obicei il utilizez la monitorizarea activitatii solare si ma avertizeaza perfect la orice deschidere de propagare in benzile superioare.


Ecou Leonida 17.11.2009 . Ora este UTC

    Rezultatele au fost mai slabe decat in anul 2008, propagarea in benzile de US a fost zero, pe cand anul trecut banda de 28Mhz a fost deschisa cateva ore iar 14 si 21 Mhz au mers toata noaptea.
In total am numarat 341 de ecouri doar trei mai importante cel mai mare e in imaginea de sus.
Ideal este combinarea observatiilor vizuale cu cele radio insa depinde de situatia meteo.

 Link-uri utile: